Thursday, December 23, 2010

SESUKAR MANA MAHU MENGURUS KEJAYAAN SURAU?


Tidak terlalu sukar untuk mengurus sebuah surau dengan jemaahnya dalam lingkungan 400 - 500 orang. saling bekerjasama dan tidak membenci, iri hati dan cemburu menjadi asas dalam pengurusan sebuah masjid.

Jemaah suka kepada imam yang baik, saling hormat menghormati. Jemaah suka kepada Pengerusi dan pengurusan masjid yang ceria, terbuka dan telus. Jemaah mahu lihat berbagai aktiviti dianjurjayakan setiap bulan, setiap minggu.

Seperkara lagi, binalah kemesraan hubungan dalam kalangan jemaah. Saling bersapa dan bertanya khabar; baik yang muda mahupun yang tua. Kemesraan hubungan sesama kita membantu untuk mengimarahkan surau. percayalah, jemaah yang datang ke surau bukan kerana mahu solat semata-mata, mereka mahukan rakan dan kawan, mereka mahukan keindahan dalam perhunungan dan mereka mengharapkan keredaan Tuhan.

Saya percaya, jika semua jemaah saling menghargai (berikan senyuman dan bersalaman, bertanya khabar dan usik mengusik) jemaah berkenaan akan terus melekat di hatinya. Inilah tempatku! Usah diperkecilkan setiap jemaah yang datang ke surau. Masing-masing ada kelebihannya tersendiri.

(Foto; komentar seorang AJK lama yang pernah bertugas di TY. Saya tidak sempat bertemunya pada waktu itu)

No comments:

Post a Comment