Sunday, August 21, 2011

Ayat ayat yang di lambangkan bagi 4 Sahabat.

Pada kebiasaannya, En Omar Zaki akan membacakan terjemahan hadis selepas solat subuh. Walau bagaimanapun pada suatu pagi subuh akhir bulan lepas, Tuan Imam telah memilih Ust Nazaruddin yang membimbing kuliah hadis mingguan di surau untuk memberikan taskirah ringkas subuh pada pagi tersebut. Oleh kerana di minta secara spontan, Ust Nazaruddin telah memilih surah Al-Asr.

وَٱلۡعَصۡرِ (١) إِنَّ ٱلۡإِنسَـٰنَ لَفِى خُسۡرٍ (٢) إِلَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلۡحَقِّ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلصَّبۡر
(٣)

Al-Asr
Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani
Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.(3) 

Menurut Ust, ada ulamak tafsir berpendapat bahawa surah Al-Asr diturunkan merupakan perlambangan kepada 4 sahabat khalifah Al-Rasidin iaitu Saidina Abu Bakar ra, Saidina Omar ra, Saidina Uthman ra dan Saidina Ali ra.

4 sifat sifat terpuji yang di sebut dalam surah tersebut adalah beriman kepada Allah, beramal soleh, berpesan pesan dengan kebenaran dan berpesan pesan dengan sabar.

Beriman di lambangkan kepada Saidina Abu Bakar al-sidek ra. Ketika peristiwa Isra' Rasulullah SAW, orang-orang kafir Mekkah tidak mempercayainya sehingga ramai yang telah memeluk Islam sendiri kembali kepada murtad. Saidina Abu Bakar telah mengiakan kebenaran perkabaran dari Rasulullah dengan katanya; jika perkabaran itu datangnya dari Muhammad aku percaya dan beriman denganNya. Dengan itu, ramai sahabat sahabat yang telah murtad kembali bertaubat.

Saidina Umar ra pula di lambangkan sebagai soleh. Beliau sanggup berjalan malam untuk mengetahui keadaan rakyat jelata. Ada juga cerita yang pernah penulis dengar bahawa ketika Saidina Umar telah di tikam, sebelum sahabat mencabut senjata dari tubuh beliau, beliau minta senjata di cabut ketika beliau sedang melakukan solat terlebih dahulu.

Saidina Uthman ra pula di lambangkan sebagai berpesan pesan dengan kebenaran. Saidina Uthman ra sanggup berperang hanya kerana menyampaikan dakwah. Satu sumbangan terbesar berpesan-pesan dengan kebenaran beliau ialah dengan mengumpulkan ayat ayat quran untuk di jadikan satu mushaf. Beliau sedar bahawa ramai para sahabat yang hafiz al Quran telah syahid di dalam peperangan. Mushaf beliau terkenal hingga hari ini dengan panggilan resam atau mushaf Uthmani.

Jika Saidina Utman ra di lambangkan dengan tangkas, garang dan berani, berlawanan dengannya adalah Saidina Ali ra. Saidina Ali ra di lambangkan sebagai seorang yang berpesan-pesan dengan sabar sehingga Saidina Ali di cintai oleh semua rakyatnya. Bersesuaian pula isteri beliau Siti Fatimah binti Rasulullah yang juga seorang yang sabar. Jika Sadina Ali karamatullah ra hendak makan roti, Siti Fatimah ra begitu sabar menyediakannya. Beliau sendiri yang memetik gandung, mengisar, menguli dan membakarnya hingga menjadi roti sebelum di hidangkan kepada Saidina Ali ra.

Walau pun pada dasarnya penulis tidak bersetuju bahawa Quran telah menjadikan 4 sahabat ini sebagai perlambangan sebagaimana ayat yang di turunkankan dalam surah Al-Asr.Tetapi, siapalah penulis untuk menolak pendapat para pentafsir dan ustas ustas. Walau bagaimanapun penulis boleh terima jika 4 sifat terpuji itu di lambangkan melalui 4 sahabat tadi. Ia membawa makna yang berbeza. Oleh kerana kejahilan penulis mungkin penulis tidak dapat menjangkau bagaimana Quran memurtabatkan para sahabat sahabat tersebut. Bagi penulis kesemua sifat sifat yang mulia dan terpuji telah dijanjikan dengan jelas oleh Allah SWT ada pada rasulullah SAW sebagaimana dalam surah Al-Ahzab: 21.

لَّقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِى رَسُولِ ٱللَّهِ أُسۡوَةٌ حَسَنَةٌ۬ لِّمَن كَانَ يَرۡجُواْ ٱللَّهَ وَٱلۡيَوۡمَ ٱلۡأَخِرَ وَذَكَرَ ٱللَّهَ كَثِيرً۬ا 


Maksudnya.
Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang).
 

Wallahualam.
~agbr.

No comments:

Post a Comment